Motorsportgrener

Her på motard.no er det spennende med alt som har motor og kjører fort. På denne nettsiden vil du finne korte, informative artikler om forskjellige motorsportgrener som er populære i Norge og verden forøvrig. Du vil kunne finne utfyllende artikler om følgende motorsportgrener:

Bilcross

Bilcross er den mest folkelige og populære motorsportgrenen i Norge. Dette henger sammen med at prisnivået holdes på et lavt nivå, noe som gjør kjøring mulig for alle. Sporten er en av de viktigste rekrutteringsarenaene for øvrig bilsport i Norge og er svært populær blant vennegjenger, familier og andre sportsentusiaster. Bilcross kan kjøres overalt hvor det kan lukkes en bane eller et bestemt område, og foregår gjerne over en rekke forskjellige underlag.

Drifting

Drifting er en populær sportsgren som krever upåklagelig kontroll av fører for å nå helt til topps. Dette er en svært publikumsvennlig sport med mye lyd, røyk, talent og show. Førere dømmes ikke bare på fart og talent, men også på hvor spennende de klarer å gjøre kjøringen sin for publikum som ser på. Dette fører til dristige stunt og vill kjøring. Drifting kjennetegnes på at det kun er kjøringen i en eller et fåtall svinger på banen som blir bedømt av dommere, resten er rene transportetapper.

Gokart

Kanskje en av de første innføringene en ung autofil kan få bak et ratt. Gokart er en morsom og populær måte å komme seg rundt en bane. Med sin stive ramme, åpne hjul og null fokus på komfort kan foreldre og barn frese rundt en bane på ferie sammen til fryd og forlystelse for både førere og tilskuere. Det blir også arrangert flere konkurranser i karting rundt om i Norges land, og disse øker stadig i popularitet. Deltagere i konkurranser er stort sett av den yngre garde, men på hobbybasis er karting en sport som kan, og blir, nytt av folk i alle aldre.

Rally

En annen folkefavoritt her i Skandinavia er rally. Dette er kanskje fordi vi har så mange svingete, kronglete landeveier, noe som gjør det ekstra spennende å se rå kjøring av proffe sjåfører. Populariteten til rally gikk også i været da Petter Solberg virkelig begynte å dominere sporten på verdensbasis. Det er også en artig og annerledes måte å kjøre bil på, og de forskjellige forholdene verden rundt gjør sporten særdeles krevende og utfordrende.

Rallycross

Med litt grommere biler enn de som brukes i rally, kommer rallycross som enda en publikumsvinner. Rallycross kjøres på lukkede baner og i flere omganger, til forskjell fra rally som ofte kjøres på midlertidig stengte veier. Banesporten gjør det lettere for publikum å få større oversikt over løpet. Rallycross kjøres i tette heat på en håndfull biler som kniver om førsteplassen. Kjøringen er ofte tett, vill og svært, svært spennende.

Roadracing

I roadracing er det gromme motorsykler på lukkede baner som gjelder. Det finnes i dag kun tre baner som er godkjent for roadracing, men disse har til gjengjeld svært aktive lokalgrupper. Roadracing er en særdeles fartsfylt sport, med sykler som kan komme opp i svært høye hastigheter. Dette gjør også sporten ganske risikofylt, da fører ikke har chassis som beskyttelse, men kun hjelm, kjøredress og egne ferdigheter.

Supermotard

En av de yngste motorsportgrenene. Supermotard har bare vært en organisert sport siden 90-tallet. Her brukes det lette spesialsykler som kan takle krappe svinger, hopp og teknisk krevende kjøring. Kjøringen foregår på baner med både asfalt- og grusdekke, og det er svært mange svinger, bakker og hopp. Den tekniske ruten gjør at motorkraft på syklene er mindre viktig enn førerens erfaring, kunnskap og styringsmuligheter. Sporten er fortsatt relativt liten både på lands- og verdensbasis, men har stort underholdningspotensiale og har absolutt muligheter til å vokse i årene som kommer.