Gokart

Gokart, eller Formel K, er en morsom og fartsfylt motorsport som kan nytes av barn helt ned i seksårsalderen. Kjøretøyene er små, lette, og med minimalt av komfort. En gokart består stort sett ikke av så mye mer enn en ramme, hjul, motor, kraftoverføring, bremser og styring. Det finnes mange forskjellige klasser for konkurransekjøring, og det er også ganske mange feriedestinasjoner som tilbyr leie av gokart og bane for en viss tid. Dette gir en rask og morsom ferieunderholdning, og kan ofte være den første introduksjonen et barn har med et ratt.

Klasser

Det er mange forskjellige klasser innenfor gokart både når det gjelder hvordan motoren startes (elektrisk eller snorstart), størrelse og type motor og hvor mange modifiseringer som er tillatt. Barn kan delta fra fylte 8 år. I den yngste klassen, Formel Cadetti, er det gitt begrensninger på hvor høy utveksling det kan være mellom motor og aksel. Sammen med en turtallsbegrensning holdes topphastigheten nede på omtrent 55 km/t. Den lave hastigheten sammen med gokartens lave vekt er viktige faktorer som hjelper med å holde sikkerheten så høy som mulig for de yngste sjåførene, samtidig som de får ha det gøy. For noen som kanskje har vært fokusert på biler og «vroom!» helt fra spedbarnsalder er dette helt klart kjempespennende.

Etter den første aldersklassen følger det, i Norge, to klasser for barn fra 10-13 år. Disse er Formel Mini og Junior 60, hvor Junior 60 er den raskeste klassen. Etter dette følger flere blandingsklasser og økonomiklasser. Fra fylte 13 år kan man delta i den veldig populære Yamahaklassen. Denne er spesiell med tanke på at det bare er en spesiell 100ccm Yamaha-motor som brukes. Begrensningen på motor og oppgradering gjør at dette er en rimelig klasse som appellerer til barn og voksne i alle aldere.

Etter fylte 15 år kan man delta i alle de forskjellige grenene av karting. De internasjonale grenene er KF3, fra 13 år, KF2 og KF1 fra 15 år. Den uten tvil mest prestisjefylte konkurransen er den krevende KZ3, som ikke er å anbefale for nybegynnere. KZ3 er også den raskeste av alle kartingklassene, og er i stor vekst i Norge og internasjonalt. Utover dette har vi i Norge også Rotax Max Challenge, Formel X30 og andre lokale arrangementer.

En klasse som kanskje er mer tiltalende for en hobbykarter er Formula Production. I denne klassen kan man velge mellom en 125ccm totaktsmotor eller en 250ccm firetaktsmotor. På lik linje med bilcross, er denne klassen ment å holde utgiftene og oppgraderingene på et håndterbart nivå, noe som gjør denne klassen morsom og tiltalende for gokartentusiaster i alle aldere.

Unge lovende

Akkurat nå er det et navn som har utmerket seg i flere år innen norsk og internasjonal gokartsport. Det er det unge talentet Dennis Hauger. Allerede i en alder av elleve år tok han flere seire internasjonalt, og siden den gang har han markert seg kraftig som et lovende talent med en lysende karriere. Unge Hauger deltok i 2016 i juniorklassen 13-15 år som en veldig populær rookie. Her vant han mesterskapet i Tyskland, men mistet seieren i VM i Bahrain. Han var likevel blant de raskeste førerne totalt, og etter kun ett år i juniorklassen vil han i 2017 rykke opp til seniorklassen og konkurrere med førere som gjerne har alle tre årene fra 13 til 15 med erfaring bak seg i juniorklassen. Hauger, som fyller 14 år i 2017, vil være tidenes yngste deltager i seniorklassen. Her vil han møte hard konkurranse fra erfarne proffer, mange over ti år eldre enn ham selv.