Bilcross

Bilcross er en populær motorsport, hvor et av hovedkjennetegnene er at bilene skal være rimelige i anskaffelse og minimalt bekostet. Det kjøres på lukket bane over grusbane eller blandet underlag. Fra det året man fyller 15 kan man trene bilcross på bane, og fra og med året etter kan man meldes opp som deltager. Bilen skal være 2-hjulstrekk og må være en modell som er typegodkjent i Norge.

Det er absolutt den mest populære motorsportgrenen i Norge med over 2 000 bilcrossførere fordelt over hele landet og over 100 løp i året. Sportens popularitet skyldes nok ikke lite i at bilene som brukes kan selges etter løp uansett hva eieren sier. Dette er med på å holde den enkeltes investeringer i doningene nede på det prisnivået som er tiltenkt. Det er også et solid reglement rundt hvilke oppgraderinger som er godkjent, og hvordan disse skal utføres, alt for å sikre et jevnt nivå på bilene og sikre rettferdig konkurranse.

Bilcross ligner til forveksling den mer prestisjetunge sporten rallycross. Som i rallycross møtes bilene i heat på 5-6 biler per løp. Gjennom flere runder og kvalifiserende omganger avgjøres det hvem som møter hverandre i finalen eller lokalt kvalifiserer til et større arrangement. Det er gjerne ikke bare snakk om konkurranse og prestisje mellom individuelle førere, men også mellom forskjellige klubber, landsdeler, kameratgjenger og familier. Bilcross er på mange måter en sosial hendelse, hvor hele familien eller gjengen samles for en dag på banen med gamle kjente og racing.

Bud og salg

For å forsikre seg om at prisnivået på bilcross holdes nede, er det innført en ordning hvor hvem som helst kan legge inn bud på bilene som kjøres. Dette gjelder alle bilene i seniorklassen, men kun bilene som er kvalifisert til finale for juniorklassen. Per 2016 ligger dette budet på 9000 kroner til eier pluss en fastpris på 370 kroner for å legge inn bud per bil. Dersom det er flere bud på samme bil kan vinneren kåres gjennom trekning, dersom en eller flere av budholderne krever dette. Eieren har anledning til å by på egen bil, men dette er ingen garanti for å beholde doningen. Før bilen skifter eier kan alt av personlig sikkerhetsutstyr, slik som dekk, sete, belte og eventuelt sikkerhetsnett fjernes fra karosseriet.

Alder

Bilcross regnes som en svært viktig rekrutteringsgren innenfor motorsport, nettopp fordi prisen holdes lav og deltagere helt ned i 16 års alder kan kvalifisere seg for løp. Det er raske og underholdende løp hvor mye kan skje på kort tid. Det er ikke uvanlig å se flere generasjoner delta både som publikum og førere, og det er jevnt over god stemning på et bilcrossløp. Dette er også motorsportgrenen med absolutt høyest andel av jenter bak rattet, noe som også øker sportens popularitet.

Det er ikke krav til førerkort for juniorførere, men disse må ha bestått teori og praksis i regi av Norges Bilsportforbund (NBF). Dette gjelder også juniorførere som kun er registrert for trening. Førere under 18 år må også ha følge av en ledsager på turnering, og denne må skaffe en ledsagerlisens. For seniorførere kreves det ingen kurs utover førerkort, men fører må være medlem i en klubb med tilknytning til NBF.

Sikkerhet

Som med all motorsport knyttes det en del ekstra regler rundt sikkerhet for å sikre liv og helse hos både fører og publikum dersom uhellet skulle være ute. I bilcross er det for eksempel krav om at en hovedstrømbryter som bryter all elektrisk strøm og stanser motoren skal monteres både inni og utenpå bilen. Andre sikkerhetstiltak er krav om brannslokkingsapparat, enten montert på bilen eller lett tilgjengelig ved bilens depot. Fører skal også ha brannhemmende undertøy, hjelm, sikkerhetssele, kjøredress, sko og hansker. Godkjent nakke- og hodebeskyttelse anbefales, men er ikke et krav.